Sestavine (6 Osebe):
- 680 g mlete govedine
- 30 g mešanice začimb za čebulno juho
- 1 žlica worcesterhirske omake
- 1/2 žličke soli
- Karamelizirana čebula
- 1 žlica olivnega olja
- 2 veliki sladki čebuli (narezani na tanke rezine)
- 1/2 žličke soli
- 60 ml goveje jušne osnove
- 1 žlica balzamičnega kisa
- Dijonska majoneza
- 75 g majoneze
- 2 žlici dijonske gorčice
- 1 velik strok česna (stisnjen)
- Za postrežbo
- popečene burger bombetke
- rezine sira po izbiri
- kuhana šunka, listi solate, rezine paradižnika (po želji)
Čas priprave: 10 min.
Čas kuhanja: 1 h 12 min.
Čas počivanja: 70 min.
Težavnostna stopnja: preprosto
Povprečni strošek: srednji
Priprava:
V srednje veliki skledi zmešajte mleto govedino, mešanico začimb za čebulno juho, worcestershirsko omako in sol. Marinirajte najmanj 1 uro, nato pa pustite še, da se masa pred pečenjem stemperira na sobno temperaturo.
V večji ponvi za cvrtje segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte narezano čebulo, posolite in premešajte, da se vsa čebula nekoliko pomeša z oljem. Dodajte govejo jušno osnovo, znižajte temperaturo segrevanja in kuhajte približno 45 minut, občasno premešajte, da čebula lepo porjavi in karamelizira.
V zadnjih 5–10 minutah karameliziranja deglazirajte ponev z balzamičnim kisom. Prenehajte segrevati in odstranite čebulo iz ponve v posebno posodo. Pustite, da se ponev za cvrtje ohladi, in jo nato dobro očistite.
Mešanico mlete govedine enakomerno porazdelite na 6 porcij in s Pripomočkom za oblikovanje hamburgerjev oblikujte polpetke.
Čisto ponev za cvrtje segrevajte na srednji temperaturi, vanjo po potrebi dodajte manjšo količino olja. V segreto ponev položite 3 polpetke in jih pecite 2–3 minute*. Po 1–2 minutah peke jih obrnite, dodajte nanje rezine sira, na ponev namestite pokrov in pecite še približno 1 minuto. Čas peke prilagodite, dokler ne dosežete želene stopnje zapečenosti. Odstranite iz ponve in postopek ponovite s preostalimi polpetkami.
Pred postrežbo pustite pečene polpetke počivati 5–10 minut.
Medtem ko polpetke počivajo, dajte v manjšo skledo za mešanje majonezo, gorčico in stisnjeni česen ter premešajte, da se sestavine povežejo.
Pripravljeno mešanico namažite v bombetke, dodajte polpetke, na katere naložite karamelizirano čebulo in preostale dodatke po želji.
Dodatna opomba:
*Preverite notranjo temperaturo mesa, da se prepričate, da je meso pečeno po vašem okusu.
- Srednje surovo: 55–57 °C
- Srednje zapečeno: 60–63 °C
- Srednje dobro: 65–68 °C
- Zelo dobro: 71–74 °C