Skip to content
Back to Recipes

BURGERJI S FRANCOSKO ČEBULO

BURGERJI S FRANCOSKO ČEBULO

Sestavine (6 Osebe):

  • 680 g mlete govedine
  • 30 g mešanice začimb za čebulno juho
  • 1 žlica worcesterhirske omake
  • 1/2 žličke soli
  • Karamelizirana čebula
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 veliki sladki čebuli (narezani na tanke rezine)
  • 1/2 žličke soli
  • 60 ml goveje jušne osnove
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • Dijonska majoneza
  • 75 g majoneze
  • 2 žlici dijonske gorčice
  • 1 velik strok česna (stisnjen)
  • Za postrežbo
  • popečene burger bombetke
  • rezine sira po izbiri
  • kuhana šunka, listi solate, rezine paradižnika (po želji)

Čas priprave: 10 min.

Čas kuhanja: 1 h 12 min.

Čas počivanja: 70 min.

Težavnostna stopnja: preprosto

Povprečni strošek: srednji

Priprava:

  • V srednje veliki skledi zmešajte mleto govedino, mešanico začimb za čebulno juho, worcestershirsko omako in sol. Marinirajte najmanj 1 uro, nato pa pustite še, da se masa pred pečenjem stemperira na sobno temperaturo.

  • V večji ponvi za cvrtje segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte narezano čebulo, posolite in premešajte, da se vsa čebula nekoliko pomeša z oljem. Dodajte govejo jušno osnovo, znižajte temperaturo segrevanja in kuhajte približno 45 minut, občasno premešajte, da čebula lepo porjavi in karamelizira.

  • V zadnjih 5–10 minutah karameliziranja deglazirajte ponev z balzamičnim kisom. Prenehajte segrevati in odstranite čebulo iz ponve v posebno posodo. Pustite, da se ponev za cvrtje ohladi, in jo nato dobro očistite.

  • Mešanico mlete govedine enakomerno porazdelite na 6 porcij in s Pripomočkom za oblikovanje hamburgerjev oblikujte polpetke.

  • Čisto ponev za cvrtje segrevajte na srednji temperaturi, vanjo po potrebi dodajte manjšo količino olja. V segreto ponev položite 3 polpetke in jih pecite 2–3 minute*. Po 1–2 minutah peke jih obrnite, dodajte nanje rezine sira, na ponev namestite pokrov in pecite še približno 1 minuto. Čas peke prilagodite, dokler ne dosežete želene stopnje zapečenosti. Odstranite iz ponve in postopek ponovite s preostalimi polpetkami.

  • Pred postrežbo pustite pečene polpetke počivati 5–10 minut.

  • Medtem ko polpetke počivajo, dajte v manjšo skledo za mešanje majonezo, gorčico in stisnjeni česen ter premešajte, da se sestavine povežejo.

  • Pripravljeno mešanico namažite v bombetke, dodajte polpetke, na katere naložite karamelizirano čebulo in preostale dodatke po želji.

Dodatna opomba:

*Preverite notranjo temperaturo mesa, da se prepričate, da je meso pečeno po vašem okusu.

  • Srednje surovo: 55–57 °C
  • Srednje zapečeno: 60–63 °C
  • Srednje dobro: 65–68 °C
  • Zelo dobro: 71–74 °C